Zonnepanelen reiniging / coating

Is zonnepanelen schoonmaken verstandig?
Jazeker, zonnepanelen schoonmaken is verstandig. Als zonnepanelen vuil zijn vangen ze minder zonlicht op. Denk bijvoorbeeld aan zand, stuifmeel, bladeren en vogelpoep. Dit levert een lagere opbrengst op. Soms hoor je dat zonnepanelen reinigen niet nodig is en dat een regenbui voldoende zou zijn. Toch zorgt een flinke regenbui er niet voor dat al het vuil weggaat. Schone zonnepanelen hebben tot 15% meer rendement. Doordat vuil zich ophoopt of delen van de zonnecellen bedekken verliest het gehele zonnepaneel aan rendement. Het verschil in rendement tussen een zonnepaneel met vogeluitwerpselen of een laag stof en een schoon zonnepaneel kan wel oplopen tot 15%.

Zonnepanelen hebben veel baat bij coating. Een coating heeft zeer vuil- en waterafstotende eigenschappen, welke het energieverlies van een zonnepaneel voorkomen. Coating voor zonnepanelen kan onder andere het volgende betekenen:

  • Coating zorgt voor afstoting van alle typen vervuiling; van algen tot vogelpoep
  • Zonnecellen worden zelfreinigend door afbreken van regen en UV-straling
  • Er treedt geen verlies in energie-opwekking op door de jaren heen
  • Scheelt op lange termijn in kosten; opbrengst is hoger én reinigen hoeft tot vijf keer minder

Zonnepanelen worden niet alleen vies, maar hun energieopbrengst wordt ook minder door de jaren heen. Zonder coating daalt de opbrengt van een zonnepaneel binnen tien jaar met ongeveer 20%. Zeker wanneer zonnepanelen in grote getale aanwezig zijn – zoals op kantoor, bij boerderijen of als energievoorziening voor een groot bedrijf – zijn de voordelen van een coating daarom aanzienlijk.

top